okt
19

Beköszöntő helyett:

 

Magyarország sajnálatosan elmaradottnak számít idegen nyelvtudás és a nyelvtanulás területén – az Eurostat felmérése szerint elmaradunk az európai uniós átlagtól a tanult idegen nyelvek számában az általános iskolai, a középiskolai és a  felsőoktatásban is. Emellett alulmúljuk az európai átlagot a beszélt idegen nyelvek számának tekintetében (itt csak Törökország teljesített rosszabbul nálunk…) és a nyelvismeret mélységében is. A pontos statisztikákkal most nem untatnék senkit (utána lehet nézni például itt: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-10-049/EN/KS-SF-10-049-EN.PDF) . Sajnos talán a konkrét adatok olvasása előtt tapasztalatból is hasonló eredményre számítottam volna.

 

Azt hiszem ezt az eredményt akkor is szomorúnak találnám, ha történetesen nem nyelvtanárként dolgoznék, de így még jobban elkeserít. Nyilván számos okot, kifogást és mentséget lehet találni a jelenségre – remélem valaki majd valamelyik szép bársonyszékben ücsörögve egyszer elgondolkozik ezen és megpróbál megoldást találni a problémára.

 

Én a magam részéről aprócska porszem vagyok a magyar ugaron és jóval kevesebbet tehetek, mint a bársonyszékes emberek. Például elindíthatom ezt a blogot – remélem itt majd sikerül néhány hasznos tanácsot adnom nyelvtanulóknak, szülőknek, és talán a kollégák is becsatlakoznak majd (a remélem pezsgő) információcserébe.

 

Szóval, arra, hogy nyelvet tanuljunk, nyilván több ok is kell, minthogy megüssük a nemzetközi mércét.

Gondoltam összeszedek párat bemelegítésül…

 

  1. Nyelvet tanulni öröm.

Ok, persze nem arra a részére gondolok, amikor otthon magoljuk a szavakat, vagy a századik tesztet töltjük ki otthon a nyelvvizsga előtt… Inkább arra, amikor először fejezzük ki magunkat a frissen tanult szavakkal, amikor először megértjük a kedvenc számunk szövegét, amikor egy nyüzsgő nyelvórán kommunikálunk,  életünkben először viccelünk idegen nyelven – és aztán győzedelmesen learatjuk a babérokat. Bizony, kell egy jó tanár és kell a mi lelkesedésünk, de a nyelvtanulás sok örömet tud okozni!

 

  1. Nyelvet tanulni hasznos.

Kell ezt fejtegetnem??? Megértjük a külföldieket, utazáskor nem bénázunk, hanem szépen, felnőtt ember módjára szobát foglalunk, rendelünk az étteremben, alkudunk és reklamálunk. Megértünk másokat, megértenek bennünket. És nem csak másokat értünk meg, hanem a kedvenc filmünket is nézhetjük eredeti nyelven, elolvashatjuk a kedvenc könyvünket eredetiben. Aztán persze jobb állást is kaphatunk de ez már a következő kategória.

 

  1. Nyelvet tanulni kifizetődő.

Mert bizony a legtöbb jó állásnál már elvárás a tárgyalóképes (általában angol) nyelvtudás, sőt sok álláshirdetést eleve idegen nyelven adnak fel. Mert az állásinterjún is lehengerelhetjük vele az interjúztatót. Profin tárgyalhatunk a külföldi partnerekkel és nem utolsósorban sikeresebben, ha magabiztosan használjuk a nyelvet. 

 

  1. A nyelvtanulás jó hatással van a személyiségünkre.

Aki nyelveket beszél, az előtt kinyílik a világ – jobban megismerheti mások kultúráját, gondolkodásmódját, ezáltal jobban megismeri önmagát és a saját kultúráját is. Nyitottabb a világra. A nyelvtanulás fejleszti az érzelmi és a társas intelligenciát, az önismeret, öntudatosság és az empátia erősítésével.

 

  1. A nyelvtanulás jó hatással van a gondolkodásunkra.

Segíti a strukturált gondolkodás fejlesztését, javítja a memóriát, a koordinált gondolkodást,  az ismeretek használatát és a gondolatok kifejezésének módját.  De nem csak okosabbak leszünk, okosabbnak is tűnünk tőle. Legalábbis szerintem a mai világban egy igazán művelt ember legalább egy idegen nyelven is beszél. Folyékonyan.

 

És persze még ezer és ezer érv, amik most talán nem került ide… De kommentekben szívesen látnám őket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvzseni.blog.hu/api/trackback/id/tr142384566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása